Ο ρόλος του Κασναφέρη στην Λαμία... - LAMIARA GATE 3

Breaking

Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου 2018

Ο ρόλος του Κασναφέρη στην Λαμία...
Χθες βράδυ ανακοινώθηκε η απόκτηση του Γιώργου Κασναφέρη για το πόστο του διευθυντή ποδοσφαίρου στην ομάδα. Ποια θα είναι τα καθήκοντά του;

O πρώην τεχνικός διευθυντής του Λεβαδειακού έρχεται να αναλάβει τα ηνία του ποδοσφαιρικού τμήματος της ομάδας και να δώσει λύση σε αρκετά ζητήματα της ομάδας. Ένα πόστο στο οποίο δεν υπήρχε προκάτοχος και το οποίο κρίνεται απαραίτητο στο σύγχρονο ποδόσφαιρο.


Διαβάστε τις αρμοδιότητες που έχει ένας διευθυντής ποδοσφαίρου:

Τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και περισσότερος ντόρος για τον ρόλο του ‘‘τεχνικού διευθυντή’’ ή ‘‘διευθυντή ποδοσφαίρου’’ στις ομάδες ανά το παγκόσμιο πόδόσφαιρο. 


Είναι ξεκάθαρο ότι πέραν του φίλαθλου κοινού ακόμα και οι παράγοντες των συλλόγων δυσκολεύονται να κατανοήσουν ποιος είναι ο ρόλος και οι αρμοδιότητες του συγκεκριμένου ατόμου. Είναι απλά ένας παλαίμαχος με μεγάλη προσφορά στην ομάδα μας που θέλουμε να εργοδοτήσουμε μετά την απόσυρση του, ή μήπως κάποιος που πρέπει να έχει καλές σχέσεις με ατζέντηδες;

Όντως πρέπει να είναι πρώην ποδοσφαιριστής ή υπάρχουν και σχετικά ακαδημαϊκά διπλώματα που πρέπει να κατέχει;

Τεχνικός διευθυντής δεν υπάρχει σε όλες τις ομάδας. Εναπόκειται στην διοίκηση του κάθε συλλόγου αν θα επιλέξει να δουλέψει με τεχνικό διευθυντή ή να ρισκάρει να γίνει υποχείριο του κάθε ατζέντη. Παρά το γεγονός ότι ο οποιοσδήποτε μπορεί να ισχυριστεί ότι αφού αυτή η θέση δεν καλύπτεται απ’ όλες τι ομάδες τότε δεν είναι και τόσο σημαντική, όσο λ.χ. ενός προπονητή η ανάγκη ενός τέτοιου ατόμου είναι πιο επιτακτική από ποτέ.


Η σωστή επιλογή τεχνικού διευθυντή

Στην προσπάθεια δημιουργίας μια καινούργιας ομάδας, η διοίκηση θα πρέπει να αποφασίσει αν θα πορευτεί με τεχνικό διευθυντή ή αν θα καταφύγει σε μοντέλα διαχείρισης ομάδας τύπου Άλεξ Φέργκιουνσον ή Αρσέν Βενγκέρ. Θα μπορούσαν αυτοί οι δύο επιτυχημένοι προπονητές να δουλέψουν με τεχνικό διευθυντή δίπλα τους? Κατά πάσα πιθανότητα όχι. Το σύγχρονο ποδόσφαιρο όμως επιβάλλει την τοποθέτηση κάποιου επαγγελματία στη συγκεκριμένη θέση για να μπορεί να λειτουργήσει μια ομάδα.

Τέλειος τεχνικός διευθυντής δεν υπάρχει. Εννοείται πως όσα περισσότερα χρόνια έχει περάσει στα γήπεδα τόσο το καλύτερο, αλλά αυτό μπορεί να μην λέει και τίποτα. Αυτό το άτομο θα πρέπει να έχει καλές άκρες με ατζέντηδες, να μπορεί να οργανώσει της ακαδημίες, το τμήμα ανίχνευσης ταλέντων, γενικά ό,τι έχει να κάνει με το αγωνιστικό τμήμα εκτός από την προπονητική. Στις μέρες μας υπάρχουν μέχρι και σχετικά πανεπιστημιακά πτυχία


Επιλέγει ο τεχνικός διευθυντής τον προπονητή;

Με βάση το ποδόσφαιρο που θέλει να παίξει η ομάδα τους (αναλόγως το στυλ, επιθετικά ή αμυντικά, διαφοροποιούμενα ανάλογα με τους στόχους), η διοίκηση θα πρέπει να θέσει κάποιες παραμέτρους στον τεχνικό διευθυντή σχετικά με τον προπονητή που θα προσλάβει. Ο προπονητής έχει την υποχρέωση να παρουσιάσει μια λίστα με μερικούς υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια και η διοίκηση θα επιλέξει αυτόν που θεωρεί καταλληλότερο νοουμένου ότι οι οικονομικές του απαιτήσεις εμπίπτουν στον προϋπολογισμό της ομάδας.

Για παράδειγμα, μια ομάδα που μακροπρόθεσμος στόχος του διοικητικού συμβουλίου είναι η ανάπτυξη και η προώθηση ταλέντων από τις ακαδημίες στην πρώτη ομάδα, προπονητής δεν θα μπορούσε να είναι κάποιος που στο παρελθόν έχει συνηθίσει να δουλεύει με ψηλά μπάτζετ για μετεγγραφές. Επίσης δεν μπορείς να παραδώσεις μια ομάδα αστέρων και παικτών με ψηλά συμβόλαια σε κάποιον άσημο προπονητή αφού το ρίσκο θα είναι τεράστιο.


Μεταγραφές

Από τη στιγμή που ο τεχνικός διευθυντής έχει στα χέρια του το διαθέσιμο προϋπολογισμό από την διοίκηση όσον αφορά τις αγορές παικτών και το κόστος των συμβολαίων, τότε ο τεχνικός διευθυντής είναι υποχρεωμένος να έρθει σε επαφή με τον προπονητή για να φέρουν εις πέρας τον μεταγραφικό σχεδιασμό. Ο προπονητής έχει το δικαίωμα να ζητήσει μεταγραφές στις θέσεις που θεωρεί ότι πονάει η ομάδα του.

Για παράδειγμα, ο προπονητής μπορεί να πιστεύει ότι χρειάζεται έναν ψηλό, γρήγορο κεντρικό αμυντικό με ηγετικά χαρακτηριστικά ή έναν περιφερειακό επιθετικό που να πατάει περιοχή, να διεισδύει, να δημιουργεί και να σκοράρει. Σ ’αυτή τη περίπτωση ο τεχνικός διευθυντής θα πρέπει να ετοιμάσει μια μικρή λίστα με ποδοσφαιριστές που πληρούν αυτά τα χαρακτηριστικά (και φυσικά να μην υπερβαίνουν τα χρήματα που έχουν στη διάθεση τους) και μαζί με τον προπονητή να κατατάξουν σε ιεραρχία τους βασικούς τους στόχους.

Το ίδιο ισχύει και στο θέμα των αποδεσμεύσεων καθώς είναι ο καθ' ύλην αρμόδιος για τις συζητήσεις με τους ποδοσφαιριστές που βρίσκονται εκτός πλάνων.


Συνδετικός κρίκος

Ο τεχνικός διευθυντής είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ της διοίκησης και του αγωνιστικού τμήματος. Είναι ο ίδιος που θα πρέπει να λογοδοτήσει στους εργοδότες του εάν η εικόνα της ομάδας στο γήπεδο είναι απογοητευτική. Είναι πραγματικά αστείο μερικά από αυτά τα καθήκοντα να ασκούνται από παράγοντες που ιδέα δεν έχουν από τις ανάγκες του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Το να βάζει κάποιος τα λεφτά στο ποδόσφαιρο δεν τον κάνει αυτόματα και ικανό να πάρει και τις σωστές αποφάσεις γύρω από μια ομάδα. Κάθε επενδυτής χρειάζεται δίπλα του τεχνοκράτες που ξέρουν το αντικείμενο και σύντομα θα κάνουν απόσβεση της επένδυσης του.

Το να προσλάβει μια ομάδα τεχνικό διευθυντή δεν σημαίνει ότι θα λύσει και αυτόματα όλα της τα προβλήματα. Θα την βοηθήσει όμως να διαμοιραστούν οι ρόλοι και οι αρμοδιότητες και να αποφευχθούν άσκοπα έξοδα προς ατζέντηδες και λοιπούς που θα εκμεταλλευτούν καταστάσεις.

πηγή:reporter.gr