Έτσι θα είναι το Κύπελλο τη νέα σεζόν / Πότε μπαίνει στο παιχνίδι η Λαμία - LAMIARA GATE 3

Breaking

Τρίτη, 25 Ιουνίου 2019

Έτσι θα είναι το Κύπελλο τη νέα σεζόν / Πότε μπαίνει στο παιχνίδι η Λαμία
Την δομή του νέου Κυπέλλου Ελλάδος ανακοίνωσε η ΕΠΟ, με αρκετές διαφοροποιήσεις σε σχέση με την μέχρι σήμερα κατάσταση...Πότε μπαίνει η Λαμία; Τι κερδίζει από την αλλαγή αυτή...

Με νέα...μορφή έρχεται ο θεσμός του Κυπέλλου Ελλάδας την επόμενη αγωνιστική σεζόν. Η διαδικασία έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό αφού πλέον καταργείται η φάση των ομίλων, ευδοκιμώντας έτσι το σενάριο έκπληξης στο θεσμό.

Πάμε να δούμε όμως πότε θα μπει στην διαδικασία του κυπέλλου η Λαμία και τι υποχρεώσεις θα έχει...

Ο θεσμός του κυπέλλου για τη σεζόν 2019-20 θα αποτελείται πλέον από 9(!) φάσεις. Πρόκειται για την 1η,2η, 3η,4η,5η,6η (φάση των 16), προημιτελική φάση, ημιτελική φάση και τέλος τον Τελικό.

Στην πρώτη φάση θα μπουν υποχρεωτικά οι κυπελλούχοι των ΕΠΣ και εδώ υπάρχει Φθιωτικό ενδιαφέρον, αφού από την 1η φάση θα εκκινήσει η κυπελλούχος Φθιώτιδας, Αταλάντη!

Η Λαμία θα ξεκινήσει τις υποχρεώσεις της στο κύπελλο από την  5η φάση, όπου θα συμμετέχουν οι 12 νικήτριες της προηγούμενης φάσης και η μία που προκρίθηκε ανευ αγώνα, οι ομάδες που τερμάτισαν την περσινή σεζόν στις θέσεις 6-13 της Super League (συμπεριλαμβανομένης και της Λαμίας) και η πρωταθλήτρια της περσινής Football League. Eκεί οι ομάδες θα σχηματίσουν δύο γκρουπ δυναμικότητας, οι 9 ομάδες της Super League και οι υπόλοιπες 13. Θεωρητικά η Λαμία στην 5η φάση θα έχει το πάνω χέρι αφού θα αντιμετωπίσει σε διπλούς αγώνες μια ομάδα κατώτερης κατηγορίας...

Σε περίπτωση πρόκρισης της Λαμίας στην επόμενη φάση, ή αλλιώς την φάση των "16", η ομάδα μας θα έχει και πάλι ένα θεωρητικό προβάδισμα για να φτάσει ως τα προημιτελικά. Και αυτό διότι σε αυτή τη φάση θα "μπουν" και οι υπόλοιπες 5 ομάδες της περσινής Super League (θέσεις 1-5) σχηματίζοντας και πάλι δύο γκρουπ δυναμικότητες των 8 ομάδων. Το πρώτο γκρουπ δυναμικότητας θα απαρτίζεται από τις 5 ομάδες που μπαίνουν σε αυτή τη φάση και από τις τρεις επόμενες στη σειρά κατάταξης της βαθμολογίας του περσινού πρωταθλήματος (η Λαμία είχε τερματίσει 7η). Έτσι θα σχηματιστούν  8 ζευγάρια, όπου σε διπλούς και πάλι αγώνες θα προκύψουν 8 νικήτριες ομάδες που θα περάσουν στα προημιτελικά!

Τέλος αξίζει να αναφερθεί πως με κάθε επισημότητα πλέον, η Ομοσπονδία δύναται να ορίσει ως έδρα του τελικού οποιοδήποτε γήπεδο ξένης χώρας!

Δείτε την προκήρυξη πατώντας ΕΔΩ.Αναλυτικά ο καταρτισμός των φάσεων του Κυπέλλου της επόμενης σεζόν:


1η ΦΑΣΗ

Συμμετέχουν υποχρεωτικά οι κυπελλούχοι των ΕΠΣ. Από το σύνολο των 53 ομάδων, αφαιρούνται οι κυπελλούχοι των ΕΠΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΛΑΣΙΘΙΟΥ, ΗΜΑΘΙΑΣ, ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ και ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ, που ήταν ομάδες Γ΄ Εθνικής οι οποίες προβιβάστηκαν στην FL και θα συμμετέχουν στην 3η φάση του Κυπέλλου Ελλάδος (με τις ομάδες της FL).

Σύνολο ομάδων 1ης Φάσης 47.


Δημιουργία 6 ζωνών με γεωγραφικά κριτήρια.

Οι 47 ομάδες των ΕΠΣ, μετά από κλήρωση, θα συγκροτήσουν 23 ζευγάρια από τα οποία θα προκύψουν 23 νικήτριες ομάδες. Γηπεδούχος είναι η ομάδα που κληρώνεται πρώτη. Οι αγώνες θα είναι μονοί. Η 47η ομάδα που θα παραμείνει τελευταία στην κληρωτίδα θα προκριθεί στην επόμενη ΦΑΣΗ άνευ αγώνα. Σύνολο αγώνων 23. Από την 1η Φάση θα προκριθούν 23 νικήτριες ομάδες και μια (1) άνευ αγώνα, 

Σύνολο ομάδων 24.


2η ΦΑΣΗ

Συμμετέχουν οι 24 ομάδες που προκριθήκαν από την 1ης Φάση και δημιουργούνται 4 γεωγραφικές ζώνες αποτελούμενες από 6 ομάδες. Μετά από κλήρωση συγκροτούνται 12 ζευγάρια από τα οποία θα προκύψουν 12 νικήτριες ομάδες. Γηπεδούχος ομάδα είναι η ομάδα που κληρώνεται πρώτη. Οι αγώνες είναι μονοί. 

Σύνολο αγώνων 12.


3η ΦΑΣΗ

Συμμετέχουν οι 12 νικήτριες ομάδες της 2ης ΦΑΣΗΣ και οι 14 ομάδες της FL. Σύνολο 26 ομάδες. Σχηματίζονται δυο (2) γκρουπ δυναμικότητας. Το πρώτο (1ο) γκρουπ δυναμικότητας αποτελείται από τις 14 ομάδες της FL, και το δεύτερο (2ο) γκρουπ δυναμικότητας αποτελείται από τις 12 ερασιτεχνικές ομάδες που προκρίθηκαν από την 2η ΦΑΣΗ. Μετά από κλήρωση δημιουργούνται 12 ζευγάρια και ένα (13ο) που προκύπτει από τις δυο (2) ομάδες της FL που θα παραμείνουν στην κληρωτίδα του 1ου γκρουπ δυναμικότητας όταν θα έχει τελειώσει η κλήρωση Οι αγώνες είναι μονοί και διεξάγονται στις έδρες των αδυνάτων (2ο γκρουπ). Ο 13ος αγώνας μεταξύ των δύο ομάδων της FL θα γίνει στην έδρα της ομάδος που κληρώθηκε πρώτη. Από τους μεταξύ τους αγώνες θα προκύψουν 13 νικήτριες ομάδες. 

Σύνολο αγώνων: 13


4η ΦΑΣΗ

Συμμετέχουν οι 13 ομάδες που προκρίθηκαν από την 3η ΦΑΣΗ και οι 12 ομάδες της SL2. Σύνολο ομάδων 25. Σχηματίζονται δυο γκρουπ δυναμικότητας. Το πρώτο (1ο) γκρουπ δυναμικότητας αποτελείται από τις ομάδες της SL2 και το δεύτερο (2ο) γκρουπ δυναμικότητας από τις 13 ομάδες που προκρίθηκαν από την 3η ΦΑΣΗ. Μετά από κλήρωση δημιουργούνται 12 ζευγάρια από τα οποία προκύπτουν 12 νικήτριες ομάδες. Η 13η ομάδα που παρέμεινε στην κληρωτίδα προκρίνεται στην επόμενη ΦΑΣΗ άνευ αγώνα. Οι αγώνες είναι μονοί και διεξάγονται στην έδρα των αδυνάτων (2ο Γκρουπ). 

Σύνολο αγώνων: 12. Στις τέσσερις πρώτες φάσεις, που οι αγώνες είναι μονοί, εφόσον ο αγώνας μεταξύ δύο ομάδων λήξει ισόπαλος, ακολουθεί ημίωρη παράταση και αν πάλι δεν αναδειχθεί πάλι νικητής, ακολουθεί η διαδικασία των πέναλτι.


5η ΦΑΣΗ

Συμμετέχουν οι 12 νικήτριες ομάδες της 4ης ΦΑΣΗΣ, η μια ομάδα που προκρίθηκε άνευ αγώνα, οι οκτώ (8) ομάδες της SL1 από την 6η έως την 13η θέση του βαθμολογικού πίνακα της SL της αγωνιστικής περιόδου 2018-2019 και η πρωταθλήτρια ομάδα της FL της αγωνιστικής περιόδου 2018-2019 (σύνολο 22ομάδες). Σχηματίζονται δυο γκρουπ δυναμικότητας. Το πρώτο γκρουπ αποτελείται από τις εννέα (9) ομάδες της SL1 και το δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας αποτελείται από τις 13 ομάδες που προκρίθηκαν από την 4η ΦΑΣΗ. Μετά από κλήρωση σχηματίζονται 9 ζευγάρια. Γηπεδούχος είναι η ομάδα που κληρώνεται πρώτη. Οι τέσσερις (4) ομάδες που θα παραμείνουν στην κληρωτίδα αφού έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της κλήρωσης θα αγωνισθούν μεταξύ τους, με γηπεδούχο ομάδα την ομάδα που κληρώθηκε πρώτη. 

Οι αγώνες είναι διπλοί και από αυτούς θα προκύψουν 11 νικήτριες ομάδες. 

Σύνολο αγώνων: 22


6η ΦΑΣΗ (Φάση των 16)

Συμμετέχουν οι 11 ομάδες που προκρίθηκαν από την 5η ΦΑΣΗ και οι 5 πρώτες ομάδες (θέσεις 1-5) του Βαθμολογικού πίνακα της αγωνιστικής περιόδου 2018-2019 της SL. Σύνολο ομάδων 16. Σχηματίζονται δυο γκρουπ δυναμικότητας. Το πρώτο γκρουπ αποτελείται από τις πέντε (5) ομάδες της SL που μπαίνουν στην παρούσα φάση και από τις τρεις (3) επόμενες στην σειρά κατάταξης της βαθμολογίας του πρωταθλήματος της SL περιόδου 2018-2019, από τις ομάδες που θα έχουν προκριθεί κατά σειρά ή της δεύτερης κατηγορίας, αν δεν επαρκούν της SL με την σειρά κατάταξης στον βαθμολογικό πίνακα της περιόδου 2018-2019) και το δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας αποτελείται από τις εναπομείνασες ομάδες. Σχηματίζονται 8 ζευγάρια μετά από κλήρωση και προκύπτουν 8 νικήτριες ομάδες. Γηπεδούχος είναι η ομάδα που κληρώνεται πρώτη. 
Οι αγώνες είναι διπλοί.

Σύνολο αγώνων: 16


7η ΦΑΣΗ (Προημιτελικοί)

Συμμετέχουν οι 8 ομάδες που προκρίθηκαν από την 6η ΦΑΣΗ. Σχηματίζονται μετά από κλήρωση 4 ζευγάρια και προκρίνονται 4 ομάδες. Γηπεδούχος είναι η ομάδα που κληρώνεται πρώτη. 

Οι αγώνες είναι διπλοί. 

Σύνολο αγώνων: 8


8η ΦΑΣΗ (ημιτελικοί)

Συμμετέχουν οι 4 ομάδες που προκρίθηκαν από την 7η ΦΑΣΗ. Σχηματίζονται μετά από κλήρωση 2 ζευγάρια και προκρίνονται 2 ομάδες. Γηπεδούχος είναι η ομάδα που κληρώνεται πρώτη. Οι αγώνες είναι διπλοί. Σύνολο αγώνων: 4 Στην 5ή, 6η, 7η και 8η φάση που οι αγώνες οι διπλοί, για την ανάδειξη του νικητή (υπερ) ισχύει το εκτός έδρας γκολ και στην περίπτωση που υπάρξουν δύο (2) όμοια αποτελέσματα, στον 2ο αγώνα ακολουθεί ημίωρη παράταση και αν πάλι δεν αναδειχθεί ο νικητής, πέναλτι.


ΤΕΛΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

Ο τελικός αγώνας θα διεξαχθεί σε ουδέτερο γήπεδο, ήτοι σε γήπεδο που δεν αποτελεί την έδρα καμίας από τις δύο ομάδες που συμμετέχουν σ' αυτόν και το οποίο θα ορισθεί με νεότερη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ε.Π.Ο. Η Ε.Π.Ο. επίσης δύναται να αποφασίσει ως έδρα του τελικού, γήπεδο που ανήκει σε ξένη ομοσπονδία.