VAR από την 1η αγωνιστική / Όλες οι λεπτομέρειες - LAMIARA GATE 3

Breaking

Κυριακή, 18 Αυγούστου 2019

VAR από την 1η αγωνιστική / Όλες οι λεπτομέρειεςOδεύουμε πλέον για πλήρη εφαρμογή του «Video Assistant Referee» από την 1η αγωνιστική του νέου πρωταθλήματος, εκεί όπου το επόμενο Σάββατο η Λαμία θα υποδεχθεί τον Παναθηναϊκό.

Μπαίνει παντού το VAR από την 1η κιόλας αγωνιστική στο νέο πρωτάθλημα της Super League 1! Το μεσημέρι της Τρίτης (20/8, 1 μ.μ.), η ΕΠΟ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στους εκπροσώπους των ΜΜΕ παρουσιάζοντας τη νέα τεχνολογία, μέσα από τις αναλύσεις των εκπροσώπων όλων των φορέων που συνετέλεσαν στην υλοποίησή του, οι οποίοι θα δείξουν με κάθε λεπτομέρεια το πώς θα λειτουργήσει το νέο διαιτητικό «μάτι».

Ήδη στα περισσότερα γήπεδα της χώρας έχουν γίνει τα test events με χρήση του VAR, καθώς έχουμε μπει στο δεκαπενθήμερο των πιστοποιήσεων από την πλευρά των κλιμακίων της FIFA, τα οποία τσεκάρουν την πληρότητα των μηχανισμών του Video Assistant Referee, την εκπαίδευση των διαιτητών και τις συνεργασίες όλων των εμπλεκόμενων (κάμερες, παραγωγές κλπ) εν ώρα αγώνα…

Βάσει σχεδίου λοιπόν όλα τα παιχνίδια της 1ης αγωνιστικής του νέου πρωταθλήματος της Super League 1, θα γίνουν με VAR. Κι αυτό είναι πλέον «κλειδωμένο». Από την ημέρα που υπεγράφη η σύμβαση του ανάδοχου σχήματος που συγκροτεί η κοινοπραξία των εταιριών «Medialuso» και «InDigital» με την προηγούμενη κυβέρνηση (9 Μαΐου), οι δύο εταιρίες (μαζί με την Cosmote που ανέλαβε την τοποθέτηση των οπτικών ινών στα γήπεδα) έκαναν αγώνα… δρόμου, για να προλάβουν την πρεμιέρα της νέας λίγκας.

Με υπεράνθρωπες προσπάθειες κι εξαιρετική συνεργασία και αποτελεσματικότητα, φέρνουν εις πέρας κάτι που έμοιαζε… αδύνατο. Κι αυτό πρέπει να τους πιστωθεί, διότι δείχνει σοβαρότητα κι επαγγελματισμό, ένα πεδίο που πάσχει… χρόνια το ελληνικό ποδόσφαιρο.
●Στα περισσότερα γήπεδα της χώρας τα πάντα είναι έτοιμα για το VAR και στην εβδομάδα που μεσολαβεί θα γίνουν και οι τελευταίες «διορθώσεις» κι εργασίες που εκκρεμούν. Επειδή όμως οι άνθρωποι που έχουν αναλάβει το πρότζεκτ του VAR είναι απόλυτοι επαγγελματίες (όπως επιβεβαιώνουν και οι συνεργασίες που έχουν με όλες τις κορυφαίες λίγκες του κόσμου) έχουν ήδη μεριμνήσει να υπάρχει plan B, σε περίπτωση που κάτι πάει… στραβά την ύστατη ώρα, πριν τη σέντρα του πρωταθλήματος.

●Ποιο είναι το plan B; Έχουν ήδη φέρει από την Πορτογαλία 4 ειδικά εξοπλισμένα van (σαν κι αυτό που έγινε τον Μάιο η παραγωγή του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος στο ΟΑΚΑ), τα οποία θα είναι… stand by. Κι αν διαπιστωθεί κάποιο «πρόβλημα» (π.χ. στο Ηράκλειο, στην Ξάνθη κ.ο.κ.), θα φύγουν αμέσως για το συγκεκριμένο γήπεδο, προκειμένου να γίνει -μέσω αυτών- η παραγωγή.

Κι επειδή ακριβώς όλα γίνονται στο… 90’ (όχι φυσικά με ευθύνη της κοινοπραξίας, η οποία ανέλαβε να φέρει εις πέρας σε 3,5 μήνες ένα πρότζεκτ 9 μηνών) και είναι πιθανό να προκύψει κάποιο «θέμα» σ’ αυτές τις δύο πρώτες αγωνιστικές (μέχρι να είναι τα πάντα 101% έτοιμα μετά τη διακοπή του Σεπτέμβρη για τις εθνικές ομάδες), οι κεφαλές των «Medialuso» και «InDigital» αποφάσισαν να φέρουν τα συγκεκριμένα van στην Ελλάδα, ούτως ώστε να είναι προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια…

Ρεπορτάζ: Κώστας Γουλής